Кинезитерапия спортни травми част 1

Кинезитерапия и видове спортни травми. В наши дни все повече и повече хора на различна възраст и с най-различно ниво на двигателните си способности практикуват някакъв вид спорт. В резултат на това има драстично нарастване на спортен травматизъм. Много често спортните травми вече се съчетават и с увреди едновременно на  кости и меки тъкани. Най-често стават под въздействие на въшни сили. Този материал ни е предоставен от център за кинезитерапия в София

Кинезитерапия видове спортни травми на опорно-двигателния апарат

ФРАКТУРИ (счупвания)

Това са най- сериозните травми на костите, при тях се нарушава целостта на костта. Получават се при директен или индиректен механизъм. Много характерни за спортна практика са т.нар. „стрес-фрактури“. Те се получават в резултат на много често натоварване комбинирано с поемане на големи усилия. Тогава говорим за „умора“ на костната тъкан, имаме и намаляване на издръжливостта на костната структура.

Сериозността на фрактурата зависи от:

– Броят на фрагментите;

– Съпътстващите увреди – на нерви, кръвоносни съдове, мекотъканни увреди, вътрешни органи;

– Има ли нарушаване целостта на кожата – открити и закрити фрактури;

– Според вида на фрагментите – напречна, спираловидна, надробена, компресивна, „зелена клонка“;

Неблагоприятни са счупванията на места, където кръвоснабдяването е затруднено, защото това значитено забавя зарастването.

Визуализират се чрез рентгенова снимка. Лечението на фрактури е продължително като се прекъсва тренировъчния режим. По-неблагоприятни са фрактурите на долните крайници, които значително засягат свободата на общата двигателна дейност на болния.

Костната тъкан е единствената тъкан в ОДА, която се възстановява със собствени клетки. Останалите съединителни тъкани се съединяват с фиброзна тъкан, като на мястото на увредата се формира цикатрикс (белег). Най-голям шанс за незарастване има при фрактурите в средата на диафизите (тялото на костта) съпътствани с мекотъканни увреди.

Първичен калус + калций = кост

Въпреки че скоростта на регенерация е почти еднаква за горните и долните крайници, костите на долния крайник се нуждаят от повече време поради това, че те се натоварват много повече от тези на горния крайник.

Очаквайте продължение за спортни травми на меки тъкани

Може да прочетете и тази полезна публикация – Кинезитерапия при фрактури в областта на колянна става – видове счупвания

За още полезна информация, може да видите и още наши категории:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *