Кинезитерапия спортни травми част 2

Кинезитерапия в София спортни травми меки тъкани, продължение на спортните травми част 1 – фрактури. Материал, който ни е предоставен от експерти по кинезитерапия

Кинезитерапия в София спортни травми меки тъкани

В спортната практика при фрактурите най-често увредите на меките тъканни са на мускулите, сухожилията, ставните връзки, менисци.

Спортните травми на меките тъкани се класифицират на контузии и руптури (разкъсвания).

КОНТУЗИИ

Те засягат мускули и стави. При тях не се стига до разкъсване на основните структури на увредената тъкан, но се разрушават кръвоносни и лимфни съдове. Образува се оток, ако е от кръв се нарича хематом. Основните оплаквания са от болка, но функцията е минимално нарушена. Получават се при директен удар.

МЕКОТЪКАННИ РУПТУРИ (разкъсвания)

Те са по-тежки от контузиите. При тях е налице увреда на основните структури на засегнатата тъкан. По степен на увреда могат да бъдат:

–     Микроруптури;

–     Частични руптури;

–     Пълни руптури;

Получават се най-често при луксации и сублуксации на ставите, при което ставните и околоставните структури се увреждат в различна степен. Диагностицират се най-често с магнитно-ядрен резонанс.

Травмите на стави са луксации и сублуксации

ЛУКСАЦИЯ (изкълчване)

При тях имаме пълно разместване на ставните повърхности. Единия ставен партньор напълно излиза извън периферията на другия, и не може да се върне. При луксации значително се увреждат – ставната капсула, лигаменти, мускули и др. като степента на увреда е от руптури до микроруптури.

СУБЛУКСАЦИЯ

При тях имаме частично разместване на ставните повърхности, при което ставните сегменти спонтанно се наместват обратно, както трябва да бъдат анатомично. При ставна нестабилност субликсациите са често срещани, като в тези случаи не е налице осезателна тъкана уведа.

Освен остри травми, в спортната практика са често срещани микротравматизмът и претоварванията на ОДА. При тях се предизвиква възпалителна реакция в засегнатите тъкани, която ако не се овладее може да хронифицира и да предизвика трайни увреждания (дисфункции). Засягат се най-често сухожилията (тендинити) и ставните бурси (бурсити).

Увредата на ставния хрущял може да се получи както при директна травма така и при постоянно претоварване на ставите, съпътстващо повечето от спортните дисциплини. Това е много сериозно състояние, което отключва механизъм за прогресивно разрушаване на ставата и постепенно развитие на артрозна болест. Ставният хрущял при възрастни регенерира непълно с фиброматозна тъкан, която няма същите свойства.

Кинезитерапия в София Времето необходимо за зарастване на меките тъкани зависи от различни фактори:

–     Възраст

–     Общо здравословно състояние

–     Степен на увреда и др.

Най-бързо зарастват тъканите с обилно кръвоснабдяване – мускули и кожа. Сухожилията и връзките зарастват значително по-бавно.

При регенерацията на меките тъкани е налице „цикатрикс“ (белег), дължи се на факта, че зарастването се случва посредством образуването на фиброзна тъкан. Ако травмата не се лекува адекватно цикатриксът загрубява, хипертрофира, скъсява се и сраства с околните структури. Това ограничава в последствие пълното функционално възстановяване. Предпоставка е за остри травми и микротравматизъм.

Може да прочетете и тази полезна публикация – Кинезитерапия при луксация и изкълчване

За още полезна информация, може да видите и още наши категории:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *