Как да почистите тръбата от запушване с водопроводен кабел

Как да почистите тръбата от запушване с водопроводен кабел.

Метод 1. Как да почистите тръбата от запушване с водопроводен кабел (и как да го замените у дома)

Ако мивката в кухнята се запуши силно, можете да използвате специален водопроводен кабел. Това метално устройство изглежда като четка с дълга гъвкава дръжка (продава се в хардуерните магазини). Почистването на водопроводи с кабел е най-добро за метални конструкции – те могат дори частично да премахнат ръждата. Но методът не е подходящ за почистване на пластмасови тръби, тъй като съществува риск от увреждането им при прекомерно механично налягане. Кабелът се поставя в тръбата и се превърта. Тук можете да насочите движението както от себе си, като натиснете запушването в канализационната тръба, така и към себе си, изваждайки тапата. Когато почиствате с кабел, периодично е необходимо да подавате вода в мивката, така че поток вода да изпуска освободеното замърсяване. Оставяме гореща вода за няколко минути, за да свалим остатъците от утайката в канализацията.

Ако в домакинството Ви няма водопроводен кабел,  скойто можете да извършите действието по отпушване на канала, тогава на помощ ще дойде обикновена метална закачалка, от която можете да направите мини-кабел. Изрежете го с телени резачки, така че получената жица да има малка кука в края.

Метод 2. Как да премахнете запушването в мивката с помощта на домакински химикали.

Специални инструменти, предназначени да премахнат запушването в тръбите, могат да бъдат кисели или алкални. Най-често те са: течност и хелий (например Sanfor, Tiret Turbo, Deboucher). Изсушава се под формата на насипна пудра или гранули (например, Bugs Pothan, Mole, Chirton „Clean Gutters“

Средство за почистване на  тръби се избира в зависимост от материала на водоснабдяването и вида на очакваното замърсяване.

Няколко Съвета за Почистване на Вашите тръби, канали и WC

Най-евтиното, най-известното и универсално средство е това, което се основава на киселинни съединения и в повечето случаи разяжда блокажи от всякакъв произход. Но за най-сериозните случаи препоръчваме да опитате още по-бързо бързодействащ препарат под формата на гранулиран прах. Течните почистващи препарати за блокиране са по-меки и лесни за използване. Какъвто и инструмент да изберете, първо почистете блокирането с вряла вода, като го държите за 20 минути (ако тръбите са стоманени) или 20-минутна струя гореща вода (ако тръбите са пластмасови). След това добавете почистващия разтвор точно следвайки инструкциите на производителя. Ако децата живеят в къщата, тогава е по-добре да закупите почистващ препарат за тръби за един път в малки пакети. Преди да започнете да почиствате тръбите, не забравяйте да носите гумени ръкавици, в противен случай отстраняването на запушването ще се справи не само с корка, но и с кожата ви. Ако ще премахнете запушването в мивката с разяждащ химикал или оцет, не забравяйте да отворите прозореца.

Ако никой от горните методи не е работил, тогава е време да се обадите на водопроводчика. Най-вероятно застоя се образува твърде дълбоко и се запушва плътно извън обсега на повечето инструменти от запушвания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *